*Το "παλιό" περιεχόμενο θα το βρείτε στο κάτω μέρος της σελίδας.

Ποια από τις δύο power metal κυκλοφορίες προτιμάτε

;

81db - Συνέντευξη 31/5/2010
Νέα συνέντευξη των 81db (κάντε κλικ για να διαβάσετε το σχετικό άρθρο στον Μεταλλόφρωνα Αλεκτρυών) από το rockpages.gr!

Rockpages.gr: Costa θα ήθελα κατ' αρχήν να μου εξηγήσεις το όνομα της μπάντας, όχι ότι είναι κάτι που προσμετράται στη δυναμική της, αλλά μ' έχει φάει η περιέργεια...
Costa Ladopoulos: Το db είναι ντεσιμπέλ. Άρα το όνομα είναι 81 ντεσιμπέλ. Όταν δούλευα σ' ένα studio στην Ιταλία είχε μια προειδοποιητική ταμπέλα στην πόρτα ότι ο ήχος δεν έπρεπε να ξεπερνά τα 80 ντεσιμπέλ για να μην ενοχλεί. Το είδα, μου άρεσε, αλλά όχι το 80 που ήταν και “εντός νόμου” και το έκανα λίγο...παράνομο στα 81. Ούτως ή άλλως το όνομα είναι και διεθνές αφού είναι αριθμός οπότε μεταφράζεται εύκολα σε οποιαδήποτε γλώσσα. Μας άρερε και το κρατήσαμε, βγήκε φυσικά εντελώς τυχαία όπως τα περισσότερα ονόματα στα συγκροτήματα.

Rockpages.gr: Τι εντυπώσεις έχει αφήσει έως τώρα το “Evaluation” στον κόσμο;
Costa Ladopoulos: Πολλές και διάφορες κι αυτό ήταν που θέλαμε και μας αρέσει κιόλας. Είναι άλλοι που το ακούνε και που δεν έχουν σχέση με το metal ή το hard rock, άνθρωποι οι οποίοι ίσως  ακούνε pop rock και τους αρέσουν κάποια κομμάτια. Υπάρχουν και κάποιοι που το ακούνε με διαφορετικό αυτί, άνθρωποι που γράφουν σε περιοδικά για παράδειγμα και είναι πιο εξιδεικευμένοι και μου αρέσει πολύ ν' ακούω τις αναλύσεις που κάνουν γιατί από αυτές πάντα βρίσκεις κάτι καινούργιο. Είναι απίστευτο το γεγονός ότι μας έχουν παρομοιάσει με συγκροτήματα από Faith No More μέχρι Depressive, που φαινομενικά δεν έχουν καμία σχέση μεταξύ τους. Γενικά πάντως έχουμε στη μουσική μας το στοιχείο του progressive και όσοι ασχολούνται με το χώρο το καταλαβαίνουν αμέσως. Δε θ' ακούσουν δηλαδή το κομμάτι του single μόνο, θα προχωρήσουν και στα υπόλοιπα, σε πιο δύσκολα, πιο δύσπεπτα στοιχεία. Γενικά οι εντυπώσεις είναι θετικές και αυτό μας ικανοποιεί πάρα πολύ. Πιο πολύ πάντως μου αρέσει η θετική ανταπόκριση στα live από αυτούς που έχουν ακούσει το δίσκο. Ορισμένα κομμάτια τα αλλάζουμε βέβαια όπως το “Argonaut's Dance” το οποίου στα live το παρουσιάζουμε σε μια έκδοση πολλών αυτοσχεδιασμών. Να φανταστείς ότι χθές στο τέλος της συναυλίας, με ρώτησε κάποιος αν παίξαμε αυτό το κομμάτι. Είναι ένας δίσκος με πάρα πολλά πράγματα για ν' ακούσει κάποιος κι αυτό φαίνεται από τις πάρα πολλές απόψεις που ακούγονται γι' αυτόν.

Rockpages.gr: Παίζοντας τα κομμάτια του album ζωντανά, έχεις διαπιστώσει ότι ενδεχομένως θα έπρεπε να είχατε αλλάξει κάτι;
Costa Ladopoulos: Όχι. Πραγματικά όχι. Έχω κάνει προσωπικά την παραγωγή του δίσκου και είμαι τελειομανής σ' αυτά. Άλλαξα πολλά πράγματα πολλές φορές πριν βγει το τελικό προιόν, πρόσεξα πολλές λεπτομέρειες και πιστεύω ότι έφτασα σ' ένα σημείο που δε γινόταν ν' αλλάξω κάτι. Αυτό βέβαια στο λέω τώρα που ακόμα είναι νωρίς. Δεν ξέρω τι θα σου έλεγα μετά από πέντε χρόνια.

Rockpages.gr: Η παραγωγή του album το ύφος της οποίας συναντάμε όλο και πιο συχνά στο σύγχρονο rock / metal μοιάζει επιμελώς ακατέργαστη, όπως τη λένε πολλοί μεταξύ των οποίων κι εγώ. Στην πραγματικότητα όμως, πόσο καλά κατεργασμένη είναι αυτή η...ακατέργαστη παραγωγή;
Costa Ladopoulos: Αυτή μου φαίνεται περισσότερο τεχνική ερώτηση...

Rockpages.gr: Δε θέλω να μου πεις την τεχνική πλευρά, αλλά πόσο δύσκολο είναι να φτιάξεις έναν ήχο φαινομενικά εύκολο.
Costa Ladopoulos: Τελευταία είμαι σίγουρος ότι έχεις παρατηρήσει ένα κάρο συγκροτήματα που βγαίνουν μ' έναν πλαστικό ήχο, δεν θέλω να τα κατηγορήσω, είναι γούστα αυτά, ο καθένας έχει το δικό του ήχο, απλά εμένα δε μ' αρέσει αυτό το πλαστικό. Πλέον είναι πιο δύσκολο να κάνεις έναν ήχο όχι πλαστικό όπως γινόταν στα 80's, όπου υπήρχε η αναλογική ηχογράφηση, οι μπομπίνες κλπ. Όταν γράψαμε το δίσκο, επιμελώς όπως είπες κι εσύ προσπαθήσαμε να τον κάνουμε όσο πιο ακατέργαστο γίνεται. Δε θάθελα να χρησιμοποιήσω τώρα ορολογίες, θέλαμε πάντως τα όργανα ν' ακούγονται όσο πιο αυθεντικά γίνεται. Δεν είναι εύκολο αυτό. Είχαμε χρόνο για να το κάνουμε αυτό, πάντα έχεις χρόνο στο πρώτο album και καταφέραμε έτσι να έχουμε ακριβώς το ήχο που θέλαμε ο οποίος είναι πιστεύω πιο κοντά στα 90's.

Rockpages.gr: Είναι μήπως ένα συστατικό που δένει καλά με μια θεματολογία με βασικό χαρακτηριστικό την απορρέουσα απ΄ αυτή, οργή;
Costa Ladopoulos: Δεν τόχω σκεφτεί ποτέ έτσι να σου πω την αλήθεια και μ' αρέσει που το αναφέρεις αυτό. Δένει με το γεγονός ότι ο καθένας βρίσκει κάτι διαφορετικό στο album. Το album λέγεται “Evaluation” και γι αυτό το σκοπό κιόλας. Ο καθένας το αξιολογεί με εντελώς προσωπικά κριτίρια. Όχι, δε μπορώ να πω ότι σκέφτηκα να βγάλω την οργή μ' αυτό τον τρόπο.
Rockpages.gr: Τι έχεις αποκομίσει από αυτή τη μίνι περιοδεία στην Ελλάδα;
Costa Ladopoulos: Κατ' αρχήν περάσαμε πάρα πολύ ωραία. Τα παιδιά (σ.σ. του group) είναι ενθουσιασμένοι με το φαγητό, παίξαμε με σπουδαίες μπάντες και παρόλο που οι δρόμοι εδώ δεν είναι και πολύ καλοί, μια απόσταση διακοσίων χιλιομέτρων εδώ δεν έχει καμία σέση με μια αντίστοιχη στην Ιταλία ας πούμε, μας άρεσε. Στο Βόλο ήταν φανταστικά, είναι πολύ ωραία πόλη όπως και η Καβάλα επίσης. Ήταν μικρό το clubάκι αλλά οι άνθρωποι ήταν θερμοί. Χτές επίσης στο Αγρίνιο είχε ενδιαφέρον, δεν ξέρω αν ο κόσμος ήρθε ν' ακούσει μόνο classic metal, μου έδωσε αυτή την εντύπωση, αλλά δε μπορώ να είμαι και σίγουρος, επίσης οι άνθρωποι των club μας φέρθηκαν πολύ καλά. Η συναυλία πάντως στο Βόλο ήταν σίγουρα η καλύτερη.

Rockpages.gr: Έχετε έδρα την Ιταλία, μια χώρα μεγάλη μεν, με ισχυρό όνομα, αλλά όσο αφορά το δικό μας χώρο, πέραν των Lacuna Coil, άντε και τα σχήματα του Luca Turilli,... μηδέν;....
Costa Ladopoulos: Οι Ιταλοί είναι σίγουρα καλύτερα υποδομημένοι στο metal απ' ότι στην Ελλάδα, αλλά όχι τόσο ώστε να ανταγωνιστεί τη Βόρεια Ευρώπη. Υπάρχουν πάντως φανταστικές μπάντες στο underground metal στην Ιταλία. Ο κόσμος, όπως κι εδώ αλλά και στην Ισπανία έχει αναπτύξει μια θεωρία προσήλωσης στην παραδοσιακή μουσική τους κι αυτό μπλοκάρει πολλές φορές το metal το οποίο στην αρχή δε φαινόταν να έχει κάποια σχέση. Τώρα τελευταία βλέπουμε να συνδυάζονται τοπικοί ήχοι, όπως ας πούμε το folk metal πιο βόρεια, να ακούγονται περίεργα όργανα, κι εμείς βάλαμε το μπουζούκι είναι η αλήθεια, όχι βέβαια εσκεμένα, βγήκε εντελώς φυσικά. Για να επανέλθω όμως, η υποδομή δεν είναι τέτοια για να μπορεί να ανταγωνιστεί μια σκηνή αμερικάνικη ή αγγλική. Το θέμα αυτό είναι και οικονομικό γιατί σαν χώρα η Ιταλία δε στηρίζει οικονομικά αυτού του είδους τη μουσική, όπως κι εδώ στηρίζουν τα μπουζούκια κλπ. Στη Σουηδία ας πούμε η κατάσταση είναι ένα άλλο πράγμα! Στην Αυστραλία φαντάσου έχουν οδό με το όνομα του Bon Scott! Κάτι τέτοιο δε μπορώ να το φανταστώ στην Ιταλία.

Rockpages.gr:Τι είναι αυτό που πρέπει να παρέχει μια πολιτεία σ' έναν νέο καλλιτέχνη προκειμένου και να τον βοηθήσει να προσφέρει στο πολιτιστικό κομμάτι της ίδιας αλλά και να την...διαφημίσει και έξω από τα σύνορα;
Costa Ladopoulos: Πολύ καλή ερώτηση. Αυτό που πρέπει να κάνει κατ' αρχάς η πολιτεία είναι να δεχτεί ότι η μουσική είναι αναπόσπαστο μέρος της κουλτούρας. Πρέπει να είναι αναπόσπαστο μέρος της κουλτούρας. Γιατί στον αθλητισμό υπάρχουν τόσο μεγάλα μπάτζετ, γιατί το κράτος δίνει λεφτά για στάδια; Δεν το λέω με κακή διάθεση, καλά κάνει και δίνει αλλά πρέπει να κάνει τα αντίστοιχα και με τους μουσικούς. Όπως κάνει αθλητικούς χώρους για να πηγαίνουν τα παιδιά και να αθλούνται, έτσι θα πρέπει να κάνει κι έναν μεγάλο χώρο με προβάδικα. Η πολιτεία πρέπει εκτός απο ηθικά να στηρίξει και οικονομικά τους μουσικούς. Στις χώρες που προανέφερα όταν λες ότι είσαι μουσικός σου λένε “Ναι, αλλά τι δουλειά κάνεις;”.  Αυτό είναι απίστευτο! Το να είσαι μουσικός εδώ θεωρείται ότι κωλοβαράς, περνάς την ώρα σου, ή ότι δεν έχεις τι να κάνεις στη ζωή σου. Υπάρχουν πολλά παιδιά που προσπαθούν με πάρα πολλές θυσίες να κάνουν κάτι από μόνα τους γιατί ακριβώς η πολιτεία δε μπορεί να στηρίξει αυτές τις προσπάθειες. Αν μιλήσουμε συγκεκριμμένα για το rock, μπορούν να το προωθήσουν και στα media, αν και δε μου πολυαρέσει αυτή η ιδέα, αλλά δε γίνεται αλλιώς, είναι ο μόνος τρόπος. Γιατί δηλαδή να υπάρχει αθλητική εκπομπή και να μην υπάρχει μουσική εκπομπή; Να υπάρχει μουσική εκπομπή, ν' ακούγεται μουσική αλλά να υπάρχει και συζήσηση για τη μουσική, όχι σαν τα reality. Πάλι καλά που υπάρχουν και τα webzines και υπάρχει ενημέρωση για τη μουσική.

Rockpages.gr: Ποιά είναι τα άμεσα μελλοντικά σχέδια των 81db;
Costa Ladopoulos: Ήδη έχουμε ξεκινήσει να γράφουμε τραγούδια για το δεύτερο δίσκο, παρεπιπτώντος τέσσερα από αυτά θα τα παίξουμε αύριο στην Αθήνα και υπάρχει μια πολύ καλή πρόταση για τον καινούργιο δίσκο η οποία όμως ακόμα δεν είναι ανακοινώσιμη. Ο στόχος μας τώρα είναι να τελειώσουμε το album, να ηχογραφήσουμε το χειμώνα να το ολοκληρώσουμε μέχρι το καλοκαίρι και μετά να παίξουμε live το καλοκαίρι. Ο δίσκος θα βγεί τον επόμενο χρόνο. Από κει και πέρα θα ξεκινήσει, ανάλογα και με τις δυνατότητες που θα υπάρχουν, η προώθηση ξανά του δίσκου. Υπάρχουν οι προυποθέσεις για να προχωρήσουμε αλλά θέλει πάρα πολύ δουλειά και πολλές θυσίες. Θέλουμε να έχουμε εξέλιξη και όχι στασιμότητα και απ΄όταν ξεκινήσαμε έχουμε πιστεύω ανάβει κάποια σκαλοπατάκια. Υπάρχουν άνθρωποι που εκτίμησαν αυτό που κάνουμε και μας έχουν βοηθήσει. Αυτό που θέλουμε τέλος είναι ο καινούργιος δίσκος να κυκλοφορήσει παντού και όχι μόνο μέσω internet. Θα γίνουν ενδιάμεσα κάποιες συναυλίες, όχι όμως και περιοδεία γιατί θέλουμε να επικεντρωθούμε στα καινούργια κομμάτια.
Ετικέτες , | edit post
0 Responses

Δημοσίευση σχολίου


Παλιό περιεχόμενο (έως 09/2010)


Εμπρός, μην περιμένετε, αναζητήστε!
Δισκοκριτικές, τραγούδια, αφιερώματα, βιογραφικά, σας περιμένουν!