*Το "παλιό" περιεχόμενο θα το βρείτε στο κάτω μέρος της σελίδας.

Ποια από τις δύο power metal κυκλοφορίες προτιμάτε

;

Κριτική: Grand Magus - Hammer of the North
Heavy/Doom metal

Αξιολόγηση: 80%

Γενικά
Πριν λίγες βδομάδες, σας είχα ενημερώσει για τον δίσκο "Hammer of the North", ο οποίος βγαίνει στις 23 του μηνός (εδώ). Ε, λοιπόν, σήμερα, ακριβώς μια βδομάδα νωρίτερα, συνέταξα δισκοκριτική για αυτήν την μεγάλη κυκλοφορία του Ιουνίου. Ύστερα από δύο μονά κι ένα βίντεο, το Σουηδικό συγκρότημα είχε μπει στην τελική ευθεία για να δημοσιεύσει την τελευταία του δουλειά. Ο αγώνας είναι σκληρός, αφού όλοι γνωρίζουμε το πλήθος των ανταγωνιστικών συγκροτημάτων του είδους.

Απλά μοναδικό
Οι Grand Magus έχουν χαρακτήρα (στυλ), για να γίνω κατανοητός... Η μουσική τους, η οποία συνδυάζει βαριά και doom μεταλλική, είναι ξεχωριστή και δεν μπορεί εύκολα να συγκριθεί με άλλων συγκροτημάτων. Τα τραγούδια είναι όλα εκρηκτικά. Η αναβράζουσα ενέργεια θα σας απογειώσει. Το όνομα του δίσκου παραπέμπει σε κλίμα ψυχρό και στυγνό, το οποίο έρχονται να ζεστάνουν τα καυτά και μεγαλειώδη riffs. Βασικά, θριαμβεύουν παντού, είτε βρίσκονται στις εισαγωγές, είτε στις επωδούς, είτε σε σόλο. Όσο κι αν δεν το περιμένατε, συνασπίζονται θαυμάσια με τον αργόσυρτο αλλά βαρύ και εξαιρετικά μελωδικό ρυθμό, ο οποίος δεν θα μπορούσε να επιτευχθεί χωρίς την "ζεστή" φωνή του JB, ώστε να αντισταθούν σθεναρά στην επικίνδυνη σύγκλιση της μουσικής προς συγκεκριμένες, κοινότυπες κατευθύνσεις. Το συγκρότημα έτσι (περίπου, παλαιότερα δεν είχε τόσο σημαντικές heavy metal καταβολές) ξεκίνησε κι έτσι συνεχίζει την πορεία του.

Άλλο ένα "ευτυχώς"
Παρά τις όποιες ανησυχίες, ο δίσκος δεν είναι επαναλαμβανόμενος. Το κάθε κομμάτι δεν έχει όμοιό του. Να είστε σίγουροι πως, ανάλογα με τις μουσικές προτιμήσεις, άλλο θα σας αρέσει περισσότερο σε μεγαλύτερο κι άλλο σε μικρότερο βαθμό. Παρ'όλ'αυτά, θα σας αποτυπωθούν στο μυαλό, χάριν στις ιδιοσυγκρασίες τους. Κάποιο σκοτεινό, κάποιο ρομαντικό, ελεγειακό, ελαφρύ, βαρύ, υπάρχει ποικιλία.

Όχι το 100%
Δεν μπορεί κανένας να αρνηθεί το γεγονός ότι ο "Σφυρί του Βορά" παίρνει μπρος σε πλήρη ισχύ, με τα μονά "I, The Jury" και "Hammer of the North". Από την άλλη όμως, δεν μπορώ να μην πω την κακία μου: το συγκρότημα μπορεί και καλύτερα. Την είπα λοιπόν :D Να σας εξηγήσω την κατάσταση: Πριν λίγο, ανέφερα πως τα τραγούδια δεν είναι χαμηλής ποιότητος με σκοπό απλά να γεμίσουν έναν ανούσιο δίσκο, αλλά αυτό δεν συνεπάγεται το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Είναι λες κι έχουν τοποθετήσει μια νοητή γραμμή, την οποία απαγορεύεται να περάσουν, ειδικά στο θέμα της δυναμικότητος. Επιπρόσθετα, φαίνεται πως έχουν προσπαθήσει αρκετά για να παράξουν κάτι πιασάρικο, σε ορισμένες περιπτώσεις. Αυτά είναι τα μόνα στοιχεία τα οποία με απογοήτευσαν.

Συμπέρασμα
Ο δίσκος είναι πετυχημένος και προικισμένος. Αξίζει, διότι δεν είναι απλώς εύπεπτος, αλλά απολαυστικός. Στηρίξτε τους έμπρακτα, αγοράζοντας τον δίσκο, μόλις κυκλοφορήσει φυσικά. Μένοντας ανεπηρέαστοι, οι Grand Magus καταφέρνουν να βγάζουν εκτός συναγωνισμού τους πάντες (εκτός από τους HammerFall εννοείται :P)!

Καλύτερα κομμάτια:
 • Hammer of the North (πού τέτοια single;)
 • I, The Jury (το ίδιο)
 • Ravens Guide Our Way ("κλείνει" τον δίσκο με τις καλύτερες εντυπώσεις)
 • Black Sails

Grand Magus - Ravens Guide Our Way
Τραγούδια δίσκου:
 1. I, The Jury
 2. Hammer Of The North
 3. Black Sails
 4. Mountains Be My Throne
 5. Northern Star
 6. The Lord Of Lies
 7. At Midnight They'll Get Wise
 8. Bond Of Blood
 9. Savage Tales
 10. Ravens Guide Our Way
0 Responses

Δημοσίευση σχολίου


Παλιό περιεχόμενο (έως 09/2010)


Εμπρός, μην περιμένετε, αναζητήστε!
Δισκοκριτικές, τραγούδια, αφιερώματα, βιογραφικά, σας περιμένουν!