*Το "παλιό" περιεχόμενο θα το βρείτε στο κάτω μέρος της σελίδας.

Ποια από τις δύο power metal κυκλοφορίες προτιμάτε

;

Κριτική: Sabaton - Coat of Arms
Power metal

Αξιολόγηση: 85%


Γενικά
Το Σουηδικό συγκρότημα μεταλλικής της δύναμης κυκλοφόρησε τον νέο του δίσκο (ο Θεός να τον κάνει νέο, αφού έχει διαρρεύσει παράνομα εδώ και μήνες) στις 21 Μαΐου. Φημισμένοι για την θεματική μουσική τους, η έκτη τους κυκλοφορία σχετίζεται κυρίως με τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο (Ναι, όχι άλλοι μυθικοί ήρωες, μάγοι και πράσινα άλογα)!

Έκπληξη!
Από το πρώτο κι όλας κομμάτι, το ομότιτλο του δίσκου, γίνεται μνεία στους αγώνες των Ελλήνων. Αντιθέτως όμως με το υπόλοιπο λεύκωμα, γίνονται αναφορές και στην Μάχη των Θερμοπυλών, του 480 π.Χ. Προφανώς, γίνεται παρομοίωση των Ελλήνων αγωνιστών με τους Λακεδαιμονίους (Σας θυμίζει τίποτα; Εμένα τους Holy Martyr. Απίστευτα.), οι οποίοι χιλιάδες χρόνια μετά από την επική εκείνη μάχη, πολέμησαν σαν ήρωες ενάντια στον κατακτητή. Ή μάλλον όχι: οι ήρωες πολέμησαν σαν Έλληνες.

Θα πρέπει φυσικά να διαβάσετε τους στίχους:
That dawn, envoy arrives
Morning of October 28th
No day, proven by deed
Descendence of Sparta,
Athens and Crete!

Look north, ready to fight
Enemies charge from the hills
To arms, facing defeat
There's no surrender,
there's no retreat

Time after time,
force their enemies back to the line

Call to Arms banners fly in the wind,
For the glory of Hellas
Coat of Arms reading freedom or death,
Blood of king Leonidas

Air raid, pounding the land
Bombers are flying both day and night
Endure, six days of rain
Dropped by invaders,
bomb raid in vain

Strike hard, the tables have turned,
Drive them back over the hills
At arms, just like before,
Soldiers, civilians, Hellas at war

By their own hand,
force their enemy out of their land

Call to Arms banners fly in the wind,
For the glory of Hellas
Coat of Arms reading freedom or death,
Blood of king Leonidas

Just like their ancestors ages ago
Fought in the place of the greeks
Cause we will remember what the place were called
Freedom or death in the plains

Just like their ancestors ages ago
Fought in the face of defeat
Those three hundred men left a pride to uphold
Freedom or death in effect

Then, now again
Blood of heroes saving their land

Call to Arms banners fly in the wind,
For the glory of Hellas
Coat of Arms reading freedom or death,
Blood of king Leonidas

Ποιο είναι το βασικό νόημα
Φυσικά, ούτε εγώ, αλλά ούτε και οι Sabaton είναι άτομα που "φτιάχονται" με τον πόλεμο. Το είδαμε εξάλλου και με την προηγούμενη κυκλοφορία, τον "The Art of War". Παρόλο που το όνομα φέρνει στο μυαλό πολεμοχαρείς μεταλλάδες, το περιεχόμενο δεν έχει και τόση σχέση. Έτσι λοιπόν, η "φρέσκια" κυκλοφορία τους έχει ως έναν από τους στόχους της να περάσει αντιπολεμικά μηνύματα, κυρίως κατά της επεκτατικής πολιτικής των Δυνάμεων του Άξονος. Για να ακριβολογήσω, μόνο στο "Coat of Arms" το παρακάνουν ελαφρώς με τις δοξασίες. Πάρτε για παράδειγμα το "Wehrmacht". Αντιλαμβάνεστε ότι πρόκειται για ένα τραγούδι το οποίο καυτηριάζει τα αποτελέσματα της προπαγάνδας και του υπέρμετρου, απατηλού ονείρου που δημιουργήθηκε και τα αποτελέσματά του στους Γερμανούς στρατιώτες, αποφεύγοντας πάντα να αποδώσει σε αυτούς την ευθύνη. Κάτι που με ξένισε βέβαια είναι πως, αν και δεν αμφισβητώ τις ιστορικές τους γνώσεις, μερικές φορές κρίνουν τα γεγονότα από την δική τους οπτική γωνία. Καμία ιδιαίτερη υπερβολή όμως, αφού πάντα γίνεται προσπάθεια διατήρησης της αντικειμενικότητος. Αυτά, κατά την άποψή μου, κάνουν το συγκρότημα ξεχωριστό (μην μου πείτε ότι δεν γνωρίζετε καμιά δεκαριά παρομοίου τύπου μπάντες, οι οποίες, δίχως να έχουν γευτεί την γλύκα του πολέμου, του αποδίδουν τιμές) και είναι άξιο θαυμασμού.

Η μουσική


Τα προβλήματα αρχίζουν να φανερώνονται

Αρκετά σχολίασα το θέμα των στίχων... Μου είναι κάπως δύσκολο να προσδιορίσω με μεγάλη σιγουριά το είδος της μουσικής. Κάτι μεταξύ μεταλλικής της δύναμης και βαριάς μεταλλικής, με σταγόνες μελωδικής μεταλλικής, θα το χαρακτήριζε ικανοποιητικά. Γιατί αυτό; Εντάξει, ωραία η χορωδία και τα παρατεταμένα σόλο, όμως αυτά τα έχουμε δει πολλές φορές. Αν και κλίνει προς την power metal, του λείπει σε έναν πολύ μικρό βαθμό η "power". Εκτός από το γεγονός ότι κινείται σε επίπεδα χαμηλών τόνων, η φωνή του Joakim Brodén, πολύ απλά, δεν είναι η πιο κατάλληλη για το συγκεκριμένο στυλ τραγουδιού, πώς να το κάνουμε; Χωρίς να θέλω να τον μειώσω, ίσως να ευθύνεται λίγο για την έλλειψη εκρηκτικότητος (Προσοχή: εκρηκτικότητος λέω, όχι τόσο δυναμικότητος, για να κατανοούμαστε :P).

Υπάρχει και η άλλη πλευρά

Από την άλλη, θεωρώ πως δεν είναι απαραίτητα αρνητικό να παρουσιάζεται κάτι διαφορετικό στο είδος, πέραν από τα συνηθισμένα. Συν τοις άλλοις, οι προσθήκες δραματισμού βελτιώνουν την ατμόσφαιρα και συγκαλύπτουν τα αναφερθέντα προβλήματα, δένοντας ορισμένες φορές υπέροχα με την φωνή του τραγουδιστού. Η ενορχήστρωση είναι εξαιρετική, με πολύ ωραίες και βαριές μελωδίες, ενώ σε καμία περίπτωση δεν κουράζει. Επιπλέον, το συγκρότημα έχει αποκτήσει χωρίς αμφιβολία έναν σταθερό ήχο. Όλα τα τραγούδια φέρουν ταυτότητα, η οποία γράφει "Sabaton". Οπότε, αν αγαπήσατε, ή έστω αν σας άρεσαν οι προηγούμενοι δίσκοι, αυτός δεν θα σας απογοητεύσει, από αυτήν την άποψη.

Συμπέρασμα
Ο δίσκος διαρκεί συνολικά 40 λεπτά, με μόνο 10 κομμάτια. Τι σημασία έχει όμως, όταν αυτά τα κομμάτια σε χορταίνουν αδιαμφισβήτητα με την ποιότητά τους; Αν και πάσχει σε ορισμένα σημεία, πιστέψτε με, οι περισσότεροι δεν θα μετανιώσετε για την επιλογή σας. Μακριά από κάθε μετριότητα, οι Sabaton προχωρούν σε μία ακόμα φανταστική παραγωγή που αξίζει να ακούσετε.

Τραγούδια που μου άρεσαν πολύ:
 • Screaming Eagles
 • Coat of Arms (επικό)
 • Midway
 • The Final Solution (προκαλεί ρίγος)


Παρακολουθήστε τα πρόσφατα γυρίσματα του βίντεο για τον "Uprising"!


Κι ένα ανεπίσημο βίντεο:


Τραγούδια δίσκου και τα θέματά τους:
 1. Coat of Arms - Σχετικά με τον Ελληνοϊταλικό πόλεμο του 1940 και την μάχη των Θερμοπυλών του 480 π.Χ.
 2. Midway - Σχετικά με την μάχη του Μίντγουεϊ.
 3. Uprising - Σχετικά με την εξέγερση της Βαρσοβίας.
 4. Screaming Eagles - Σχετικά με την 101η Αερομεταφερόμενη Μεραρχία και την Πολιορκία της Βαστόνης.
 5. The Final Solution - Σχετικά με το Ολοκαύτωμα.
 6. Aces in Exile - Σχετικά με τους ξένους πιλότους κατά την διάρκεια της Μάχης της Αγγλίας.
 7. Saboteurs - Σχετικά με το σοβαρό Νορβηγικό σαμποτάζ νερού στο Vemork.
 8. Wehrmacht - Σχετικά με την Ναζιστική πολεμική μηχανή και τα αποτελέσματα του Τρίτου Ράιχ στον απλό Γερμανό στρατιώτη.
 9. The White Death- Σχετικά με τον Simo Häyhä, έναν εξαιρετικά χαρισματικό Φινλανδό ελεύθερο σκοπευτή κατά την διάρκεια του Χειμερινού Πολέμου.
 10. Metal Ripper - Ένα αφιέρωμα στην βαριά μεταλλική, όπως στα τραγούδια "Metal Machine" και "Metal Metal Crüe" από προηγούμενους δίσκους.
0 Responses

Δημοσίευση σχολίου


Παλιό περιεχόμενο (έως 09/2010)


Εμπρός, μην περιμένετε, αναζητήστε!
Δισκοκριτικές, τραγούδια, αφιερώματα, βιογραφικά, σας περιμένουν!