*Το "παλιό" περιεχόμενο θα το βρείτε στο κάτω μέρος της σελίδας.

Ποια από τις δύο power metal κυκλοφορίες προτιμάτε

;

Κριτική: Korn - Korn III – Remember Who You Are
Nu metal

Αξιολόγηση: 73%

Γενικά
Άλλη μια τριλογία ολοκληρώθηκε σήμερα, με την παρουσίαση μιας αρκετά ικανοποιητικής δουλειάς από το συγκρότημα. Οι Korn απέκτησαν υπέρογκη φήμη τις περασμένες δύο δεκαετίες για τις ιδιαιτερότητες της μουσικής τους και, κυρίως, για την πρωτότυπη nu metal τους. Αυτό όμως καθιστά εξαιρετικά σημαντικό το έργο τους, ειδικά σε μια λεπτή κατάσταση, όπως αυτή εδώ, στην οποία μάλλον έχουν απογοητεύσει τους θαυμαστές τους με το υλικό το οποίο κυκλοφορούσαν τα τελευταία χρόνια. Ούτως ή άλλως, το καθιερωμένο τους είναι να βγάζουν έναν δίσκο κάθε δύο τρία χρόνια, οπότε η μόνη ανησυχία μας ήταν το περιεχόμενο αυτού.

Ωραία και "βαριά" κυκλοφορία, όπως παλιά...
Το συγκρότημα φαίνεται πως αποφάσισε να κλείσει την νοητή αυτήν τριλογία (ο τρίτος δίσκος μόνο μας δηλώνει ότι υπήρξε) με μια επιστροφή στις ρίζες του. Ή, για να το θέσω καλύτερα, με μια επιστροφή στην νέα μεταλλική για την οποία έγινε διάσημο. Ή, για να το θέσω κάλλιστα, επιτέλους, ύστερα από μια σειρά φτωχών παραγωγών, οι οποίες τους οδηγούσαν στον γκρεμό, ένας δίσκος με μερικά τραγούδια τα οποία μπορείς να ευχαριστηθείς. Ευτυχώς, ενώ βρίσκονταν στο χείλος, ο "Remember Who You Are" τους έβγαλε -προσωρινά- από την δύσκολη θέση. Από την άλλη, δυστυχώς, δεν ακούμε τίποτα καινούργιο στον δίσκο, άρα δεν δύναμαι να σχολιάσω και πολλά παρά τα μειονεκτήματά του.

Τίποτα καινούργιο
Μπορεί να έχω στα χέρια μου μια παραγωγή η οποία έχει ποιοτικές στιγμές, όμως φανερώνει όλες τις αδυναμίες των Korn. Είναι σαν να μιλάει: "Πειραματιστήκαμε, αποτύχαμε και το παραδεχόμαστε, επιστρέφοντας στην μουσική που παίζαμε δέκα χρόνια πριν". Η έλλειψη πρωτοτυπίας είναι το κύριο πρόβλημα. Όπως ανέφερα, αφήνωντας να παν χαμένες οι προηγούμενες προσπάθειες για μερικές αλλαγές, το συγκρότημα σηματοδότησε το ναυάγιο των σχεδίων τους για καινοτομίες. Στιχουργικά και μουσικά, πρόκειται για "μασημένο" υλικό.

Λίγα κομμάτια άνω του μετρίου
Ακόμα όμως και αν τον αναλύσουμε μεμονωμένα, αποκλείοντας τους προηγουμένους, είναι εύκολο να διαπιστώσει κανείς ότι τα μέλη του συγκροτήματος δεν εκμεταλλεύονται πλήρως τις ικανότητές τους. Ως αποτέλεσμα της αποχώρησης του Head, τα riffs είναι γι'άλλη μια φορά φτωχά. Το μπάσσο είναι... ανύπαρκτο. Το χειρότερο όμως είναι πολλά κομμάτια περιστρέφονται γύρω από το μουσικό μέρος. Συνεπώς, είναι φυσικό να μην μπορεί να επιτευχθεί το μέγιστο δυνατό, ακόμα και σε σημεία στα οποία ο Davis ξυπνάει λίγο και τα επενδύει με μελωδικά ή επιθετικά φωνητικά, αναλόγως με την περίσταση.

Συμπέρασμα
Ας βάλουμε στην άκρη τα κλασικά θέματα για τα οποία τραγουδούν οι Korn κι επαναλαμβάνονται, αφού το σημαντικό είναι αυτό το οποίο φτάνει στα αφτιά μας. Ο "Korn III – Remember Who You Are" συνολικά δεν είναι κακός. Μπορούμε σίγουρα να αποσπάσουμε τα καλά στοιχεία και να τον ακούσουμε για λίγον καιρό, μέχρι να τον βαρεθούμε τελείως. Όμως, νομίζω πως οι Korn θα μείνουν για πάντα στο 93-98. Ελπίζω πως, ύστερα από αυτήν την αναδρομή στα παλιά χρόνια, θα δούμε κάτι πιο αξιόλογο στο μέλλον, αλλά καλύτερα να μην βιαστούν να το ολοκληρώσουν, διότι φτάνει πια με τις γνωστές συνταγές...

Τα τραγούδια τα οποία τα οποία μου άρεσαν περισσότερο (γενικά, συναντάται πολύ μεγάλη ομοιότητα μεταξύ μερικών):
 • The Past (Το καλύτερο θεωρώ...)
 • Let the Guilt Go
 • Fear is a Place to Live (Αρκετά μελωδικό, γρήγορο κι ευχάριστο)
 • Oidale (Leave Me Alone)

Korn - The PastΤραγούδια δίσκου:
 1. Uber-Time
 2. Oildale (Leave Me Alone)
 3. Pop a Pill
 4. Fear Is a Place to Live
 5. Move On
 6. Lead the Parade
 7. Let the Guilt Go
 8. The Past
 9. Never Around
 10. Are You Ready to Live?
 11. Holding All These Lies
0 Responses

Δημοσίευση σχολίου


Παλιό περιεχόμενο (έως 09/2010)


Εμπρός, μην περιμένετε, αναζητήστε!
Δισκοκριτικές, τραγούδια, αφιερώματα, βιογραφικά, σας περιμένουν!