*Το "παλιό" περιεχόμενο θα το βρείτε στο κάτω μέρος της σελίδας.

Ποια από τις δύο power metal κυκλοφορίες προτιμάτε

;

Αφιέρωμα στους Holy Martyr

Epic metal

Ας "γευτούμε" λίγη μεταλλική από την γείτονα χώρα μας Ιταλία. Για να ανακαλύψει κανείς τις ρίζες του συγκροτήματος, θα πρέπει να ψάξει στο έτος 1994, όταν δημιουργήθηκαν με το όνομα Hell Forge. Το 1997 όμως, τους ήρθε η έμπνευση από ένα τραγούδι των Αμερικανών βαρυμεταλλάδων Omen και άλλαξαν τον τίτλο τους σε Holy Martyr.

Τι είναι αυτοί οι Ιεροί Μάρτυρες λοιπόν; Το όνομα, όσο κι αν θυμίζει Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία και Χριστιανισμό, δεν έχει καμία απολύτως σχέση. Θαυμάζουν υπέρμετρα την αρχαία Ελλάδα (η αγάπη τους βέβαια δεν ξεφεύγει συχνά από την πόλη της Σπάρτης) και δεν διστάζουν να εκφράζουν τα αισθήματά τους μέσα από συνεχείς ύμνους. Ύμνους στο αρχαίο Ελληνικό πνεύμα, τις αξίες, τον ηρωισμό. Θα μπορούσε να πει κανείς πως πρόκειται για τους Ιταλούς HammerFall (αν και είναι μάλλον Greci, παρά Italiani).

Αυτήν την στιγμή, αριθμούν πέντε κυκλοφορίες. Ο πρώτος τους δίσκος, ύστερα από μερικές αλλαγές στη δομή τους, βγήκε το 2002, με το όνομα "Hatred And Warlust", με έξι κομμάτια. Ακολούθησαν δύο λευκώματα μικρής διαρκείας, τα "Hail to Hellas" (2003, το συγκεκριμένο αναφέρεται στην μάχη των Θερμοπυλών και υπάρχουν μόλις 500 αντίγραφα!) και "Vis Et Honor" (2005). Μέχρι τότε, στήριζαν τις παραγωγές με χρήματα είτε από την τσέπη τους είτε από δωρεές θαυμαστών, ένας κυριολεκτικός άθλος για την εποχή μας. Κάποτε όμως, υπέκυψαν κι αυτοί στα χτυπήματα των δισκογραφικών κι υπέγραψαν συμβόλαια. Ακολούθησαν οι δίσκοι "Still at War" (2007) και "Hellenic Warrior Spirit" (2008), κι οι δύο μεγάλου μήκους, ο ένας καλύτερος από τον άλλον.

Η μουσική τους χαρακτηρίζεται ως επική, όπως και το περιεχόμενο των στίχων εννοείται. Κύριο συστατικό των τραγουδιών τους είναι η μεταλλική της δύναμης, όπως όμως συναντάται σε συγκροτήματα προηγουμένων δεκαετιών (Iron Maiden και δεν συμμαζεύεται). Δηλώνουν τόσο πιστοί στα αναφερθέντα ιδανικά, που ποτέ δεν θα ακολουθήσουν κάποιο μουσικό ρεύμα, αλλά θα έχουν πάντα τον δικό τους χαρακτήρα.

"Σπαρτιάτες, στην μάχη!" ακούγεται, και ξεκινάει ένα ασυνήθιστο έπος. Τραγούδια που είναι φτιαγμένα κατά τρόπο που θυμίζουν την ταινία "300", λες και το κάνουν εκ προθέσεως (Αναφέρουν όμως: "Noi non ci siamo ispirati al film 300, ma le sensazioni che abbiamo voluto ricreare erano quelle di un crescendo pieno di pathos. Un viaggio attraverso la morte sul campo di battaglia, brano dopo brano... questa è la descrizione che darei di Hellenic Warrior Spirit."). Οι μελωδίες, αν και ελλείψει αρμονίου, μαγεύουν και μας μεταφέρουν σε δοξασμένες προχριστιανικές περιόδους. Οι εκρηκτικοί ρυθμοί και η εκπληκτική, ανεπανάληπτη φωνή του Alessandro Mereu, δημιουργούν την κατάλληλη ατμόσφαιρα για μια εμπειρία που ταιριάζει σε κάθε λογής Σπαρτιάτες, Έλληνες ή μη.

Χαρακτηριστικά, μερικά συγκινητικά λόγια από το βιβλιαράκι του τελευταίου δίσκου: "Η τιμή είναι μια λέξη πολύτιμη. Λίγοι είναι αυτοί οι άξιοι να απολάβουν τιμή και να μην ενδιαφερθούν γι'αυτό. Η τιμή αποκτάται στο πεδίο της μάχης, με τη πίστη να φλέγεται για οτιδήποτε ενστερνίζεται πραγματικά. Μόνο η αφοσίωση και το κουράγιο μπορούν να αφήσουν άσβεστο στο χρόνο το σημάδι της τιμής και της αθανασίας. Αυτό το έργο είναι αφοσιωμένο στους 300 Σπαρτιάτες και σε όλους εκείνους που ακολούθησαν τον Βασιλιά Λεωνίδα στο πεδίο της μάχης των Θερμοπυλών. Δώσαμε τις καρδιές μας σε κάθε νότα αυτών των τραγουδιών και όταν το πραγματοποιούσαμε είμασταν εκεί... Πολεμώντας και πεθαίνοντας μαζί με τον μάρτυρά μας, με την υπερηφάνεια του να είσαι Έλληνας, ακόμα και αν δεν είχαμε το ίδιο αίμα. Τώρα η καρδιά μας είναι και δική σας, σαν σημάδι αδελφότητας και αγάπης για τη δεύτερη πατρίδα μας..."

Θα περίμενε κανείς, βέβαια, να έχουν τεράστια απήχηση στο Ελληνικό κοινό και η χώρα μας να έχει γίνει το μόνιμο στέκι τους για συναυλίες. Ευτυχώς και δυστυχώς (ευτυχώς για μένα), οι Holy Martyr έχουν θαυμαστές σε πανευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο και επισκέπτονται συχνά άλλες χώρες, όπως η Ισπανία, για να διαδώσουν την αξιέπαινη μουσική τους. Στην Ελλάδα πάντως, έκαναν ζωντανές εμφανίσεις εξαρχής, αφήνοντάς όλους εμάς τους μεταλλάδες ικανοποιημένους (το Κύτταρο θα πρέπει να έχει χορτάσει πια). Να προσθέσω εδώ κάτι άσχετο: το 2004 είχαν παρουσιαστεί με μαντίλες με την Ελληνική σημαία!

"Ἤ τάν, ἤ ἐπί τᾶς" έλεγαν οι μητέρες στα παιδιά τους στην αρχαία Σπάρτη πριν παν στον πόλεμο, κι αυτό εύχομαι στους Holy Martyr. Να συνεχίσουν το ωραίο τους έργο και να κάνουν συνέχεια εξαιρετικές κυκλοφορίες (για να μπορούμε να τις απολαμβάνουμε κι εμείς), γεμάτες δυναμισμό, αντιμετωπίζοντας κάθε αντιξοότητα. Εγώ, στις στήλες, θα τους προσθέσω και στους Έλληνες καλλιτέχνες, γιατί το αξίζουν.

Η επίσημη ιστοσελίδα τους
Μπορείτε να διαβάσετε περαιτέρω πληροφορίες και νέα, να ενημερωθείτε για τις συναυλίες τους, να ακούσετε τραγούδια καθώς και αν κατεβάσετε ορισμένα (στην Δισκογραφία), να επισκεφθείτε το ηλεκτρονικό τους κατάστημα (Merchandise) και να προμηθευτείτε προϊόντα, να μεταβείτε σε άλλες σχετικές τοποθεσίες κ.α. (Απαιτεί Flash)Επισκεφτείτε την εδώ.

Τέλος, ένα όμορφο, ανεπίσημο βίντεο που ανακάλυψα στο ΕσύΣωλήν:
Νέο τραγούδι των Filter
Alternative metal

Μπορείτε πλέον να ακούσετε το νέο μονό των Filter, από τον επερχόμενο δίσκο τους "The Trouble With Angels and Demons" στην επίσημη σελίδα MySpace τους. Ονομάζεται "The Inevitable Relapse"... και είναι φοβερά εκρηκτικό!
Νέο τραγούδι των Melvins
Οι Melvins δημοσίευσαν ένα καινούργιο τραγούδι, με έντονο στρατιωτικό κλίμα! Ονομάζεται "The Water Glass" και μπορείτε να το ακούσετε από εδώ.

"I won't tell you what it is; it's very strange. Fortunately for us, with the ability if we say we want to do something, we can pull it off. We're surely not afraid to. That's why that song had to be first on the record. I'm not cheaping it by putting it later."
"Putting 'The Water Glass' later would have just made it the cut away to fade off. "We're serious about that song as serious as anything else we do."

Ο 20ος τους δίσκος, ο "The Bride Screamed Murder", κυκλοφορεί την 1η Ιουνίου.

Παλιό περιεχόμενο (έως 09/2010)


Εμπρός, μην περιμένετε, αναζητήστε!
Δισκοκριτικές, τραγούδια, αφιερώματα, βιογραφικά, σας περιμένουν!