*Το "παλιό" περιεχόμενο θα το βρείτε στο κάτω μέρος της σελίδας.

Ποια από τις δύο power metal κυκλοφορίες προτιμάτε

;

Νέο βίντεο για το "Self Made Martyr" των Absolution Project
Alternative metal

Από τον δίσκο "songs from io".
Αφιέρωμα στους Blind Guardian
Power metal

Έχω συντάξει αφιερώματα και βιογραφικά για διάφορα συγκροτήματα, όμως για να είμαι ειλικρινής, κανένα από αυτά δεν κατέχει μια θέση στα αγαπημένα μου. Λοιπόν, είναι καιρός να γράψω και για την ένδοξη ιστορία των Blind Guardian.

Η αρχή
Μια φορά κι ένα καιρό (κάπου στο 1984), υπήρχαν τέσσερις Γερμανοί, οι οποίοι αποφάσισαν να δημιουργήσουν ένα συγκρότημα για να απελευθερώσουν τις καλλιτεχνικές τους ανησυχίες. Έτσι, ονόμασαν το δημιούργημά τους Lucifer's Heritage και μέχρι και σήμερα, προστατεύουν την φήμη του, σαν καλοί φρουροί (πλην του Thomas Stauch).

Δείτε τους κι όλας :P


Η μουσική τους θα μπορούσε να χαρακτηριστεί μεταλλική της ταχύτητας, με επιρροές από τα γοτθικά κινήματα της εποχής, δηλαδή τα μέσα έως τα τέλη του 80. Κυκλοφόρησαν (υπό του πρώτου ονόματος) δύο δίσκους μικρής διαρκείας, με τους τίτλους "Symphonies Of Doom" (1985) και "Battalions of Fear" (1986). Η φωνή του τραγουδιστού στις πρώτες παραγωγές διαφέρει δραματικά από την σημερινή, όπως μπορείτε να καταλάβετε από το παρακάτω κομμάτι:

Blind Guardian - Symphony of Doom


Πλήρης δίσκος!
Το έδαφος είχε προετοιμαστεί και η δισκογραφική εταιρεία "No Remorse" υπέγραψε συμβόλαιο με το συγκρότημα, το οποίο πλέον είχε την ονομασία την οποία διατηρεί μέχρι και σήμερα. Ο πρώτος του πλήρης δίσκος δεν άργησε να κάνει την εμφάνισή του. Το 1988, ύστερα από την αναπάντεχα μεγάλη επιτυχία των προηγουμένων κυκλοφοριών, βγήκε ο "Battalations of Fear". Αν ακούσετε το "", θα καταλάβετε ότι είχαν γίνει μερικές σημαντικές αλλαγές, πρόδρομος των επερχομένων. Η σαφώς βελτιωμένη ποιότητα (όπως ήταν λογικό) μας επιτρέπει να κρίνουμε αντικειμενικότερα, οπότε μπορώ να πω με άνεση πως ο χαρακτήρας της μπάντας έκλινε καθαρά προς την speed metal.


Follow the Blind κι η πρώτη στροφή
Φυσικά, το συγκρότημα είχε πια αποκτήσει δημοτικότητα. Έτσι, μέσα σ'έναν χρόνο, έβγαλαν και δεύτερο δίσκου μεγάλου μήκους, με τον τίτλο "Follow the Blind" (1989), του οποίου τα εκπληκτικά τραγούδια έκαναν αμέσως αισθητή την παρουσία τους. Ενώ όμως όλοι είχαν πεπειστεί ότι οι Blind Guardian απέκτησαν έναν σταθερό ήχο και ότι θα ακολουθούσαν συγκεκριμένη πορεία, ο "Tales from the Twilight World" (1990) άλλαξε τα δεδομένα. Είχε ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση για την μετατροπή των Blind Guardian σε συγκρότημα μεταλλικής της δύναμης! Η power metal είχε αρχίσει να παίρνει την θέση της speed metal, για την οποία μέχρι τότε φημίζονταν. Το "Welcome to Dying" θεωρώ πως θα σας κατατοπίσει:

Blind Guardian - Welcome to Dying


Power metal πλέον...
Δύο χρόνια αργότερα, το συγκρότημα υπέγραψε εκ νέου συμβόλαιο, αυτήν την φορά με μεγάλη δισκογραφική (Virgin Records), φέρνοντας τον "Somewhere Far Beyond" (1992), ο οποίος κλείδωσε οριστικά την power metal. Ορχήστρα, μελωδικότητα και Blind Guardian πήγαιναν πλέον μαζί. Όχι μόνο είχαν γίνει ένα συγκρότημα μεταλλικής της δύναμης, αλλά είχαν πετύχει στον τομέα αυτό, με χιλιάδες πωλήσεις και θαυμαστές ανά τον κόσμο (Αν το σκεφτεί κανείς βέβαια, δεν είναι ασύνδετη η Virgin με την επιτυχία). Τρία χρόνια αργότερα λοιπόν, ο "Imaginations from the Other Side" τους προσέδωσε τον τίτλο των θρύλων της power metal, θέτοντας στην άκρη τους παλιούς και εξαλείφοντας τελείως - ή σχεδόν τελείως, μέχρι τον επόμενο δίσκο - την speed metal. Όπα! Τι είναι αυτό που βλέπω; Δημιούργησαν και το πρώτο τους μουσικό βίντεο, για το τραγούδι "Bright Eyes"!
Η καλύτερη παραγωγή τους
Λίγο καιρό μετά, το 1998, με την βοήθεια της θείας εμπνεύσεως του Τόλκιν, ολοκλήρωσαν την πιο θαυμάσια δουλειά τους! Παρόμοια δεν θα ξαναδεί η υφήλιος, να είστε σίγουροι. Εικοσιδύο ολόκληρα τραγούδια, σε κρυστάλλινη ποιότητα, με βιολί και φλάουτο πέραν των συνηθισμένων οργάνων και η μαγική συμβολή του Rasmussen (Metallica), οδήγησαν στην πιο επική παραγωγή όλων των εποχών, τον "Nightfall in Middle Earth"! Απολαύστε!

Αισθανθείτε την γαλήνη των Elves :P
Blind Guardian - Nightfall


Είναι οι κλασσικοί Blind Guardian
Έπειτα από τέσσερα χρόνια, ο "A Night at the Opera" συμπλήρωσε τον προηγούμενο δίσκο, με επιπρόσθετα μοναδικά κομμάτια, απογειώνοντας την ήδη εκτιναγμένη φήμη τους. Δεν μπορεί να αγνοήσει κανείς τις φανταστικές μπαλάντες, εννοείται, ούτε και την ακάθεκτη συνέχιση του γνωστού τύπου συμφωνικής, ο οποίος είχε υιοθετηθεί εδώ και μερικά χρόνια. Θα πρέπει να ακούσετε το "And Then There Was Silence", ένα από τα ανώτερα κομμάτια τους, εμπνευσμένο από την Ιλιάδα. Επίσης, το τραγούδι "Harvest of Sorrow" είναι διαθέσιμο δωρεάν, για όσους θέλουν να πάρουν μια γεύση (ή και παραπάνω), σε 9 διαφορετικές εκδόσεις. Κατεβάστε τες από εδώ.


Κριτική: A Twist in the Myth
Αξιολόγηση: 80%

...Και τότε, είκοσι περίπου χρόνια ύστερα από την συγκρότησή τους, έφτασε ο καιρός να αλλάξουν δισκογραφική εταιρεία. Αποχωρίστηκαν την Παρθένα κι έπιασαν δουλειά με την "Nuclear Blast". Δεν ξέρω τι είχαν στο μυαλό τους, πάντως ό,τι κι αν ήταν αυτό, πέτυχαν τον σκοπό τους. Το "A Night at the Opera" φανέρωσε τις κρυφές αδυναμίες του συγκροτήματος. Ο "Nightfall in Middle-Earth" ήταν και θα παραμείνει ο πιο επικός δίσκος όλων των εποχών, όμως αυτό δημιουργεί άμεσα δυσμενείς συνθήκες για τις επόμενες κυκλοφορίες του συγκροτήματος, οι οποίες ήταν αναμενόμενο να μην καταφέρουν να φτάσουν το επίπεδό του. Και έτσι ήρθε ο "A Twist in the Myth" να πάρει την κατάσταση στα χέρια του και να σώσει τους Γερμανούς.Και το κατάφεραν, με την πιθανώς πιο δυναμική τους κυκλοφορία ως τώρα, σηκώνοντας το βάρος του ονόματος "Blind Guardian".

Παρόλο που δεν συνδυάζουν την power metal με περίπλοκα φωνητικά και πολλή ορχήστρα και χορωδία, το αποτέλεσμα είναι ανεπανάληπτο (Βασικά, υπάρχουν πολλά στρώματα της φωνής του Hansi Kürsch για να επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα, πάντα με σύνεση όμως). Η πρώτη σας σκέψη θα είναι: "Έβαλα τον σωστό δίσκο στον αναπαραγωγέα;". Εντάξει, το τελευταίο μπορεί να μην το αναρωτηθείτε, αλλά σίγουρα θα αμφισβητήσετε την αυθεντικότητα του λευκώματος. Κι όμως, είναι Blind Guardian, συνώνυμοι με το είδος power metal, ως συνήθως. Απλά, αυτήν την φορά, εμφανίζονται ώριμοι, με πολλές εκπλήξεις και πάνω απ'όλα, με καινούργιες μελωδίες.

Ίσως οι θαυμαστές που λάτρεψαν το συγκρότημα για τις προηγούμενες δουλειές του να βρουν τον δίσκο μέτριο, όπως εξάλλου κι εγώ στην αρχή, πρέπει όμως να του δώσουμε μια δεύτερη ευκαιρία. Αφιερώνοντας λίγο χρόνο, όλο και κάτι θα βρείτε που θα σας αρέσει. Οι στίχοι, η μουσική, ο ρυθμός, όλα είναι υπέροχα.

Νιώστε την ενέργεια να σας κυριεύει!Νέα κυκλοφορία σύντομα!
Κλείνοντας, για να επιστρέψουμε στο παρόν, θυμίζω πως υπάρχει διάδοχος του "A Twist in the Myth". Καλείται "At the Edge of Time", κι έχουμε σίγουρα ανεβασμένες προσδοκίες, ειδικά για κάτι καινοτιμικό, πέραν της ανεξέλεγκτης δύναμης και των ολόκληρων μηνών στο στούντιο για να προστεθούν τα γνωστά εφφέ, πράγματα τα οποία χαρακτηρίζουν τους Blind Guardian σήμερα. Διαβάστε σχετικά με τον νέο δίσκο εδώ κι εδώ (πρώτα στο ένα και μετά στο άλλο, ξέρω τι λέω)!

Ακούστε δείγματα από τον νέο δίσκο των Korn
Alternative metal

Στο Amazon!

Διαβάστε περισσότερα για τον δίσκο εδώ.

Παλιό περιεχόμενο (έως 09/2010)


Εμπρός, μην περιμένετε, αναζητήστε!
Δισκοκριτικές, τραγούδια, αφιερώματα, βιογραφικά, σας περιμένουν!