*Το "παλιό" περιεχόμενο θα το βρείτε στο κάτω μέρος της σελίδας.

Ποια από τις δύο power metal κυκλοφορίες προτιμάτε

;

Κριτική: Ozzy Osbourne - Scream

Heavy metal

Αξιολόγηση: 70%


Γενικά
Κανένας δεν αμφιβάλει πως ο Ozzy Osbourne είναι θρύλος. Σ'αυτό έχουν συμβάλλει πολλοί παράγοντες. Για σκεφτείτε λίγο... Είναι 61 ετών (κι ακόμα ζει, παρά το ποτό και τις δόσεις ναρκωτικών)! Κοντεύει να γίνει παππούς, κι ακόμη τραγουδάει! Όσο κι αν αυτό ικανοποιεί τους θαυμαστές του (οι οποίοι ανέρχονται σε τρισεκατομμύρια), μερικές φορές ίσως είναι καλύτερα να σταματάμε εκεί που μας παίρνει. Τα τελευταία χρόνια, η Βασίλισσα του Σκότους μόνο ποιοτικές κυκλοφορίες δεν έκανε. Ας αναλύσουμε λίγο όμως τον νέο του δίσκο, ο οποίος βγήκε στις 11 Ιουνίου (στην Αμερική βγαίνει στις 22).

A-la Black Sabbath;
Τα ξέρουμε, όμως θα τα επαναλάβω: Ο Ozzy έγινε γνωστός χάριν στους Black Sabbath. Δεν είχε ποτέ κάποια ιδιαίτερη φωνή, πόσο μάλλον τώρα, στα γεράματά του :P Βέβαια, τον χαρακτηρίζει ο περίεργος τόνος της, ο οποίος οξύνεται από τα διάφορα ηχητικά κόλπα, σε μια προσπάθεια να θυμηθούμε αναδρομικά το ένδοξο παρελθόν. Εξάλλου, όσο χαμηλά και να πέσει αυτός ο άνθρωπος, πάντα θα έχει εκατομμύρια πιστούς να τον ακολουθούν τυφλά, χάριν σε άλλα χαρακτηριστικά που τον διακρίνουν.


Επιπλέον, δεν γίνεται να αγνοηθούν οι εξαιρετικά ταλαντούχοι καλλιτέχνες οι οποίοι τον περιβάλλουν. Για παράδειγμα, όσους κιθαρίστες και να αλλάξει (Randy Rhodes, Jake E. Lee, Zakk Wylde), δεν πρόκειται να αλλοιωθεί το αποτέλεσμα, όσο αυτοί είναι άξιοι του τίτλου "Κιθαρίστας του Ozzy" (ή μάλλον, το αντίθετο ισχύει, αφού ο τραγουδιστής βασίζει πάνω τους την επιτυχία). Στην περίπτωση του Scream, ο Gus G. των Firewind κάνει την διαφορά και εντυπωσιάζει τους πάντες. Παρ'όλ'αυτά, όσο κι αν τα riffs είναι δυναμικά και βαριά, έχουν γραφτεί από τον ίδιο τον Ozzy, κάτι όχι και τόσο θετικό για τον μουσικό, ο οποίος έχει απλά να το αναπαράγει παθητικά.

Επιστροφή στην... καταστροφή
Θα μπορούσα να πω ότι ο Ozzy μας ξεγέλασε έξυπνα. Αφού κυκλοφόρησε ένα απίστευτα πιασάρικο μονό, το οποίο, κακά τα ψέματα, ακούγεται πολύ ευχάριστα, κι έκανε μερικές πλάκες για να κεντρίσει το ενδιαφέρον μας (δείτε παρακάτω), μας πούλησε έναν "σκάρτο" δίσκο.Απλά, δεν κάνει καμία φοβερή προσπάθεια να αλλάξει τα δεδομένα. Δεν είναι τόσο χάλια όσο ο "Black Rain", όμως αυτό δεν αναιρεί το γεγονός ότι είναι βαρετός και προβλέψιμος. Ελάχιστα κομμάτια είναι πρωτότυπα, ενώ ακόμη λιγότερα θα σας αρέσουν πραγματικά. Τα περισσότερα είναι μεσαίου ρυθμού. Οι στίχοι είναι το πιο αισχρό μέρος του δίσκου, με πολλά καυχησιά και καθόλου ουσία. Ή μήπως να αναφέρω τις αποτυχημένες κι άτοπες παρομοιάσεις του Ozzy με τον Ιησού, με τις οποίες προσπαθεί να μας θυμίσει το πόσο σκοτεινός σατανιστής είναι; Αμάν, τρομάξαμε!

Μερικά σχόλια
Αυτά μου ήρθαν στο μυαλό: το "Let It Die" είναι διασκεδαστικό, στο "Soul Sucker" ακούς την κιθάρα να φωνάζει "Soul, Soul, Sucka!", η εισαγωγή του "Crucify" είναι αντιγραφή του "Like Suicide" των Seether και το "Love You All" δεν είναι τραγούδι :P

Συμπέρασμα
Για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους όμως, η φήμη του τραγουδιστού δεν βλάπτεται (όσο περιθώριο έχει να βλαφτεί παραπάνω). Δεν λείπουν στιγμές δυνατές, με την μουσική για την οποίαν αγαπάμε τον Ozzy, αλλά και στιγμές πειραματισμού. Ο Ozzy είναι Ozzy... Καλά κάνει και συνεχίζει να τραγουδάει, όμως η ποιότητα έχει πέσει επίπεδο και πρέπει να το δεχτούμε.

Καλύτερα τραγούδια:
 • Let Me Hear You Scream
 • Let It Die
 • Fearless

Ozzy Osbourne - Let Me Hear You Scream

Τραγούδια δίσκου:
 1. Let It Die
 2. Let Me Hear You Scream
 3. Soul Sucker
 4. Life Won't Wait
 5. Diggin’ Me Down
 6. Crucify
 7. Fearless
 8. Time
 9. Want It More
 10. Latimer’s Mercy
 11. Love You All
 12. One More Time
 13. Jump The Moon
Ο μπασσίστας των Exciter σε Ελληνική εκπομπή!
Ο Rob Clammy Cohen, μπασσίστας των Καναδών Exciter, θα συμμετέχει στην εκπομπή του Metalzone, την Δευτέρα, 21 Ιουνίου, ώρα Ελλάδος 10 μ.μ. Ακούστε την στο 94fm στην Αθήνα, ή διαδικτυακά, σε αυτήν την ιστοσελίδα (πατήστε εδώ για να μεταβείτε κατευθείαν στο ραδιόφωνο).

Το συγκρότημα ετοιμάζει νέο δίσκο, ενώ επίσης γυρίζουν μια ταινία, η οποία ελπίζουν πως θα ολοκληρωθεί φέτος.

Παρακολουθήστε μια παλαιότερη συνέντευξη των Exciter από το Metalzone (2008), όταν έκαναν την πρώτη τους συναυλία στην Ελλάδα:

Exciter on metalzone.gr

metalzone.gr | MySpace Music Videos

Παλιό περιεχόμενο (έως 09/2010)


Εμπρός, μην περιμένετε, αναζητήστε!
Δισκοκριτικές, τραγούδια, αφιερώματα, βιογραφικά, σας περιμένουν!