*Το "παλιό" περιεχόμενο θα το βρείτε στο κάτω μέρος της σελίδας.

Ποια από τις δύο power metal κυκλοφορίες προτιμάτε

;

Κριτική: Danzig - Deth Red Sabaoth
Heavy metal

Αξιολόγηση: 80%

Γενικά
Έξι χρόνια πέρασαν από τότε που οι Danzig κυκλοφόρησαν τον "Circle of Snakes", το 2004. Ευτυχώς, αυτό το διάστημα δεν φάνηκε να κρατάει τόσο πολύ, αφού διαμεσολάβησε ένας δίσκος με ακυκλοφόρητο υλικό του συγκροτήματος. Για έννατη φορά λοιπόν, οι Αμερικανοί βαρυμεταλλάδες μπήκαν στο στούντιο με σκοπό μια δυναμική επιστροφή. 

Μερικές πληροφορίες
Καταρχάς, ας ρίξουμε μια ματιά στα καινούργια στοιχεία… Όπως δηλώνει ο Glenn Danzig (ο κατά κύριον λόγον τραγουδιστής), αγόρασε ροκ εν ρολ ενισχυτές του 70!! Θα ακούσουμε πραγματική αντήχηση, η οποία διαφέρει σημαντικά από αυτήν που επιτυγχάνεται μέσω ηλεκτρονικών υπολογιστών. Ο παραγωγός του δίσκου; Ο ίδιος ο Danzig. Μάλιστα, έχει ηχογραφήσει τα περισσότερα κομμάτια μπάσσων και, ύστερα από 24 χρόνια, έπαιξε ντραμς σε τραγούδι (το "Black Candy" συγκεκριμένα)!!! Δεν είναι να απορεί κανείς που το συγκρότημα πήρε το όνομά του από αυτόν!

Η δική τους μουσική
Είμαι σίγουρος πως θα υπάρχουν διάφορες απόψεις γι'αυτόν τον δίσκο, αλλά και γενικότερα για το συγκρότημα. Ενώ αρχικά όλα μοιάζουν να ρέουν κανονικά, σύμφωνα με τους νόμους της heavy metal, μόλις αρχίζει να τραγουδάει ο Danzig, κάποιοι θα παραξενευτούν ή θα ξεσπάσουν ακόμη και σε γέλωτες. Δεν γνωρίζω αν το κάνει επίτηδες (αν ακούσετε ένα τραγούδι, θα καταλάβετε αμέσως σε τι αναφέρομαι), πάντως είναι αδιαμφισβήτητα πρωτότυπο και απολύτως φυσικό. Επιπρόσθετα, αποτελεί απόδειξη ότι η φωνή του δεν έχει σκουριάσει, σε αντίθεση με κάποιων άλλων. Πρωτότυπος είναι επίσης κι ο ρυθμός, ο οποίος, παρ'όλα όσα αναφέρθηκαν, όντας αισθητός και βαρύς, ικανοποιεί πλήρως τις ανάγκες του οργανισμού μας σε μέταλλα, μ'έναν ξεχωριστό τρόπο. Όπως φαίνεται και μέσα από το "Rebel Spirits", οι Danzig έχουν ανατρεπτικές τάσεις και αποφάσισαν να αγνοήσουν μερικούς κανόνες, γι'άλλη μια φορά.

Ως συνήθως...
Η μουσική είναι από τα δυνατότερα μέρη του δίσκου. Διαβάζοντας κανείς την δεύτερη παράγραφο βέβαια, δεν υπάρχει λόγος να παραξενευόμαστε. Ειδικά τα δύο εναρκτήρια κομμάτια έχουν ασυναγώνιστα riffs, τα οποία συνοδεύουν με τον καλύτερο τρόπο τα επίμαχα φωνητικά. Αν τα δεύτερα μπορούν να τεθούν υπό αμφισβήτησιν, τα πρώτα δεν υπάρχει περίπτωση να μην σας ενθουσιάσουν. Αν δεν βρίσκετε τίποτα τίποτα κακό σε κανένα από τα δύο, τότε ο δίσκος θα σας αρέσει. Απλά τα πράγματα ;)

Αυθεντικοί Danzig
Οι Danzig φαίνεται πως προσπαθούν να μας θυμίσουν τις ρίζες τους, παρά την αλλαγή τριών μελών (ας μην ξεχνάμε βέβαια πως η βασική σύνθεση παραμένει ίδια: Glenn Danzig :P). Τα κομμάτια που διαφεύγουν του ραντάρ είναι λίγα, αλλά το σίγουρο είναι πως όλα μοιάζουν σαν τα κλασσικά της μπάντας, με την αδιάβρωτη φωνή του Glenn να ξεχωρίζει. Γενικά, το ενδιαφέρον δεν χάνεται ποτέ, αφού όλα τα τραγούδια δημιουργούν ατμόσφαιρα, η οποία μάλιστα ποικίλει. Εννοείται πως, μεταξύ άλλων πολλών βασικών στοιχείων του συγκροτήματος, τα υπέροχα σόλο - σήματα κατατεθέντα δεν λείπουν από πουθενά.

Συμπέρασμα
Η κυκλοφορία αυτή σημάδεψε την πορεία των Danzig και σας διαβεβαιώνω πως είναι από τις ανώτερες του μηνός. Σκοτεινή, μελαγχολική κι επιθετική, αποδεικνύει ότι η καλή μουσική δεν χρειάζεται ένα κάρο ειδικά εφφέ για να είναι αρεστή. Όσο κι αν στην αρχή σας ξενίσει λίγο, αξίζει να ακούσετε τον δίσκο. Εγώ, παρ'όλο που ίσως να σας φανεί απίθανο, δεν είχα ακούσει το συγκρότημα ξανά, πριν από τον "Deth Red Sabaoth". Επειδή αυτός υπήρξε το βασικό μου κριτήριο (και προφανώς μου άρεσε), έλαβε υψηλή βαθμολογία.

Τα καλύτερα κομμάτια κατά την άποψίν μου:
 • Black Candy (θα μπορούσε να χαρακτηριστεί κλασσικό)
 • The Revengeful (το riff δεν παίζεται)
 • The Hammer of the Gods (απλά εξαιρετικό)
 • Rebel Spirits
Αλλά, πριν και αν κάνετε τον κόπο να ακούσετε τα παραπάνω, μπορείτε να αποκτήσετε στα γρήγορα μια σφαιρική άποψη για τον δίσκο, από το παρακάτω βίντεο:


Πληροφοριακά, ετοιμάζεται και μουσικό βίντεο για το "Night Star Hel", το οποίο θα αντικαταστήσει κάποτε αυτό εδώ το κείμενο.

Τραγούδια δίσκου:
 1. Hammer of the Gods
 2. The Revengeful
 3. Rebel Spirits
 4. Black Candy
 5. On a Wicked Night
 6. Deth Red Moon
 7. Ju Ju Bone
 8. Night Star Hel
 9. Pyre of Souls: Incanticle
 10. Pyre of Souls: Seasons of Pain
 11. Left Hand Rise Above
  Τεχνικά προβλήματα
  Σε τεχνικά προβλήματα οφείλεται αυτήν την φορά η πολυήμερη απουσία μου. Ύστερα από την χθεσινή καταιγίδα, έχω μείνει χωρίς τηλέφωνο και διαδίκτυον :(
  Θα επιστρέψω όμως, με πλούσιο υλικό (δισκοκριτικές κλπ)!!

  Παλιό περιεχόμενο (έως 09/2010)


  Εμπρός, μην περιμένετε, αναζητήστε!
  Δισκοκριτικές, τραγούδια, αφιερώματα, βιογραφικά, σας περιμένουν!